FREDRICK BACKMAN - ,,Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău"

      





By Sara Sveduneac

         
 Orice copil de șapte ani are dreptul la supereroi. Și cu asta, basta! Și cine nu-i de acord e bătut în cap de-a binelea!
         Așa zice  bunica Elsei.”
         

         Elsa are aproape opt ani și o bunica specială. E cea mai bună povestitoare din lume. Până să-și ia jobbul  de bunică, a fost chirurg în zone calamitate. Odată, Elsa a întrebat-o ce faci dacă vine sfârșitul lumii, întrebare la care bunica i-a răspuns: ,,Iei câți copii poți  în brațe și fugi”. Bunica Elsei a văzut sfârșitul lumii toată viața ei. 
         Elsa e o alergătoare bună. La școală aleargă în fiecare zi pentru că e mereu hărțuită. Iar singura care o înțelege e bunica, pentru că relația dintre Elsa și mama ei nu e una foarte apropiată. Părinții Elsei au divorțat atunci când ea era foarte mică și Elsa locuiește cu mama ei, care e mereu ocupată. De aceea își petrece cea mai mare parte din timp cu bunica. 
            Însa relația dintre Elsa și mama ei este doar o oglindire a relației dintre bunica și mama Elsei. Bunica Elsei și-a trăit viața ajutându-i și salvându-i pe alții. Și-a lăsat fiica în grija altora pentru ca ea sa se îngrijească de copiii orfani din zonele calamitate. N-a fost niciodată lânga fiica ei atunci când aceasta avea cea mai mare nevoie de o mamă pentru că a ales să le fie alături orfanilor bătuți de soartă. 
            Nu e ușor să ierți până nu știi tot adevărul, însă este și mai greu să înțelegi atunci când nu știi nimic. Mama și bunica Elsei se ceartă mereu. Elsa nu înțelege de ce. Odată a auzit-o pe mama ei spunându-i bunicii că nu a fost niciodată lângă ea atunci când avea nevoie. Și Elsa nu înțelege. Încă.
        Bunica Elsei e cea mai bună povestitoare din lume. Inventează tot felul de povești cu prinți, prințese, vrăjitoare, vânători de comori în care apar tot timpul dragoni (mulțumită bunicii, desigur, care a venit cu această idee atunci când dragonii au rămas fără slujbe în Tărâmul-Aproape-Treaz), cavaleri, orși, îngeri de zăpada și umbre. Atunci când închizi ochii și mai ai puțin și adormi, animalele nori vin și te duc în Tărâmul-Aproape-Treaz. Și atunci încep poveștile bunicii...
                   Bunica e, cum spun unii, „prea vioaie pentru vârsta ei”. E împotriva oricărei reguli. E împotriva legilor, iar pe cei care fac legile îi numește „fasciștii naibii”. Iar într-o societate plină de reguli, e greu sa fii așa.
                 Bunica, cea care inventează supereroi, cea care o încurajează pe Elsa să citească ,,literatură de calitate”, cărți și benzi desenate cu supereroi, e supereroul Elsei. Cea care, chiar dacă nu e avantajată cu nimic ci, dimpotrivă, o va susține mereu pe Elsa. Care o susține mereu atunci când e chemata în biroul directorului din cauza altora. Cea care, prin povești, o ajută să integreze și să se familiarizeze cu lumea în care trăim. 
              „E privilegiul oricărei bunici, Elsa, să nu-și arate părțile rele în fața nepoților. E privilegiul oricărei bunici să nu vorbească despre ce nemernică era înainte sa devină bunică.”
               Elsa locuiește într-un bloc plin de persoane ciudate, însă nu știe cum au ajuns acolo și cine sunt de fapt. Despre fiecare dintre ei, bunica i-a spus povești, însă Elsa nu știa până nu i-a cunoscut personal prin intermediul scrisorilor. Înainte să moară, bunica i-a dat fetiței o scrisoare și i-a spus că își va da singura seama cui îi e destinată. Însă Elsa știe că vor mai fi și altele, pentru că atunci când i-a dat scrisoarea, bunica i-a spus că i-a pregătit o vânătoare de comori. Toate scrisorile sunt destinate persoanelor care locuiesc în blocul Elsei. In fiecare scrisoare, bunica trimite salutari și își cere iertare pentru ceva. Ceva ce făcuse înainte să fie bunică. Scrisorile vor schimba viețile tuturor celor din bloc. La începutul vânătorii de comori, la puțin după ce bunica moare, mama Elsei îi povestește despre copilăria ei, iar Elsa speră ca ultima scrisoare să fie pentru mama. Ultima scrisoare e pentru Elsa.
          „bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rău” e o carte despre prietenie, familie, înțelegere, acceptare, prejudecăți, reguli și încalcarea lor. Dar mai presus de toate, este o carte despre oameni. Despre suferință. Despre viața și moarte.



                   

Comentarii

  1. Problematica cartii pe care ai prezentat.o pare foarte interesanta. Eseul tau e bine structurat si prezinta pasaje semnificative ce ne pot ghida in marea de sentimente pe care le dezvolta continutul romanului. Mi.a placut foarte mult ideea ca fiecare poveste despre vanatori ascunde un dragon periculos, ceea ce , cred, se refera la obstacolele prin care trebuie sa treaca Elsa pentru a incepe o noua viata fara bunica sa. M.ai convins sa citesc cartea!
    P.S. Sper sa ai cat mai multe comentarii!😉

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partea cu dragonul apare in carte. Bunica Elsei inventează povesti și spune ca toate vin din Tărâmul-Aproape-Treaz, împărăția poveștilor. Și bunica Elsei spunea ca fiecare poveste despre vânători de comori are un dragon mulțumită ei. Dragonul apare in carte. Și ca sa nu pățească ceva, Elsa trebuie sa fie atenta. Dacă vei citi cartea, ai sa descoperi cine e dragonul și ce rol are in carte. Ma bucur ca ti-a plăcut postarea😉

      Ștergere
  2. -Prima data când am ținut aceasta carte in mâna și i-am citit sinopsisul nu prea m-a atras.Dar tu,Sara,chiar m-ai făcut curioasa și abia aștept sa o citesc,mai ales ca poate fi interpretata și ca un roman polițist.Mi s-a părut interesantă ideea cu Tărâmul-Aprope-Treaz.As vrea sa am și eu parte de astfel de povesti,sa vina animalele nori și sa ma ducă acolo.Sunt sigura ca este o lectura ușoară și relaxanta,chiar dacă după mărime nu putem spune asta. Hai cu nota 10!!!=)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Sa știi ca este cu adevărat o carte grozava, captivanta și interesanta.
      PS: Nici pe mine nu m-a convins sinopsisul, dar a meritat sa o citesc.

      Ștergere
  3. Mi-a placut super mult prezentarea cartii, ai facut-o interesanta si ai adus o contributie diferita asupra continutului cartii.
    Spuneai ca ai plans in hohote si ai ras cu lacrimi.Imi poti da un exemplu?Sunt curioasa si nu ma deranjeaza spoilerele deloc :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ca ar fi fost imprevizibil, însă mi-a părut foarte rău atunci când a murit bunica Elsei. Era întinsa in costiug, Elsa l-a zgândărit și i-a ordonat sa se trezească. Dar dacă vei citi cartea vei vedea câte trăsnai amuzante a făcut bunica pt a o face pe Elsa sa uite lucrurile urate care i se întâmplau la scoala.

      Ștergere
  4. Prezentare ta m-a făcut curioasă și nerăbdătoare să găsesc cartea și să o citesc.E ceva altfel și chiar îmi propun să-i acord atenție.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut foarte mult modul in care ai prezentat cartea! Am inteles ca ti-a placut foarte mult si imi dau seama ca trebuie sa fi fost foarte emotionant fiecare capitol in parte. Totusi, poate ca ai fi putut sa-ti spui mai mult punctul de vedere asupra "problematicii delicate". Cu toate acestea, m-ai facut foarte curioasa asa ca sigur voi citi cartea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea merită, cu siguranță, citită, măcar pentru ca descoperi felul în care e abordată problematica aceea ,,delicată”. E foarte interesant felul în care autorul reușește să ,,povestească” lumea astfel încât s-o facă accesibilă/cunoscută unui copil. Și lumea asta (viața, de fapt) nu e deloc idealizată - oamenii duc cu ei răni greu de închis, oamenii sunt ei înșiși imerfecți și greu de suportat, oamenii greșesc adesea cumplit unii împotriva altora... FREDRICK BACKMAN e un excelent scriitor tocmai pentru că nu un uită adevărul acesta simplu, dar esențial: poveștile (ne) pot salva lumea. Cuvintele sunt viață.

      Ștergere
  6. Foarte frumoasă postarea! Totuși, au existat și secvențe ce te-au dezamăgit și care nu ți-au plăcut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In aceasta carte nu exista coincidente. Totul se leaga,totul are logica. Una fara alta nu se poate. Nu a existat nici o secventa care sa nu-mi placa.Am plans, am ras, dar mi-a placut tot.

      Ștergere
  7. Este un articol frumos, dar as fi preferat(mai ales de la tine) sa ne povestesti mai mult si mai detaliat despre ceea ce ai simtit in timp ce ai citit carte. Am sa iti pun niste intrebari...ca sa nu te plictisest: 1.Cum crezi ca a evoluat "relatia" ta cu cartea pe parcusul citirii ei? Te-ai apropiat sau departat de ea?
    2.Care este personajul din carte cu care te asemeni cel mai mult?
    Succes in continuare la mai multe comentarii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Chiar dacă eu și Elsa suntem foarte diferite din unele puncte de vedere, cred ca cu ea ma identific cel mai bine. Citește și îți vei da seama.

      Ștergere
    3. Atunci când citeam simțeam cum ma integram in carte și cum trăiam evenimentele alături de personaje.

      Ștergere
  8. Având in vedere ca am citit cartea, postarea ta mi se pare interesantă, provocatoare și inteligent scrisă.Mi se pare ca ai punctat foarte bine citatele si aspectele principale ale cărții.Bravo și succes la mai multe comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ai o postare foarte interesanta care m-a facut sa imi doresc sa citesc cartea. Succes la mai multe comentarii:)

    RăspundețiȘtergere
  11. O analiza buna și bine structurata. O carte frumoasa pe care o voi citi.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ioana Pârvulescu - ,,Inocenții” (Sabina Iacoban)

Sharon M. Draper – „Din capul meu”, de Bogdan Rusu

,,Wolf Hollow” - Lauren Wolk