„Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen - Ana-Maria Muscă

   „Este un adevăr universal recunoscut că un burlac
posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă.”
(prejudecată a secolului al XIX-lea)
     
        Poate mândria să genereze prejudecăți?
       Disperarea după impresii bune a fost mereu o grijă a oamenilor. Educația înaltă, aspectul fizic, averea și, în special, caracterul sunt subiecte dezbătute încă de secole, iar în cazul cărții ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen sunt criterrii de selecție a unui soț de valoare.
     Societatea secolului al XIX-lea, complet diferită de cea in care trăim, dezvăluie caracteristici extrem de intrigante și josnice in ceea ce privește modul de a gândi al ființei umane. Principii preconcepute (precum: scopul unei mame e să-și mărite fetele, iar plăcerile vietii sale erau bârfele și vizitele sau cererile in căsătorie refuzate inițial, dar acceptate după a doua încercare sub pretextul timidității femeilor) erau deseori întâlnite si reprezentau motive principale de discuție. Cu cât averea era mai mare, cu atât pretențiile creșteau.
      Spre deosebire de lumea de astăzi, în care femeile pot să hotărască pentru ele, într-o societate precum cea prezentată în acestă carte, soarta lor era hotarâtă de familie. Ele nu acționau fără consimțământul, în special, al tatălui care avea ultimul cuvânt. Educația lor minimă și modul de a gândi extrem de redus era probabil rezultatul unei responsabilități nu foarte mari ce se răsfrângea asupra lor. Revenind la subiectul căsătorie, se presupune că ele alegeau dacă se marită  cu cel ce le oferea primul mâna. Dar, de cele mai multe ori, întrebarea „Oare nu voi rămâne fată batrână dacă nu-l accept?” lua naștere în mintea lor și, astfel, se întemeiau căsatorii din obligație, fără iubire și pline de tritețe.
     Însă, în tiparele societății, se disting două personalități foarte apropiate, dar diferite,  care sunt ghidate orbește de încăpățânare și mândrie. Elizabeth Bennet sfidează toate regulile respectate de tinerele acelor timpuri. Refuză mâna domnului Collins, îi răspunde într-o manieră sarcastică și inteligentă domnului Darcy și respinge discriminările sociale. Dar, pe lângă îndrăzneala și puterea de caracter a domnișoarei Bennet, domnul Darcy este doar un nobil îngâmfat care-și ascunde timiditatea in spatele mândriei.
     Orgoliul ei si mândria lui sunt factorii ce-i atrag pe cei doi. Cu cât Lizzy se îndepărtează de ifosele și de caracterul complicat al lui Darcy, cu atât acesta se apropie de ea, provocat de nesupunerea și istețimea ei ce o făceau extrem de diferită de restul lumii. Și totuși, toate acele tentative de îndepărtare au făcut-o să realizeze că nu tot ce vede si aude este de fapt adevărul. Uneori trebuie să afli toate variantele unei povesti pentru a putea judeca pe cineva.
     Elizabeth joacă rolul detectivului ce trebuie să resolve cazul intitulat „Fitzwilliam Darcy”. Ea este un detectiv neexperimentat ce preferă să afle detalii despre cazul său din perspectiva altor persoane. Părerea sa proastă, întărită de varianta îndepărtată și neadevarată a unui oarecare ofițer leneș și profitor, a dus la preconcepții rușinoase la adresa inculpatului. Putem spune că ea a devenit cu adevărat un detectiv când, fără să anticipeze, însuși inculpatul i-a dezvăluit adevăratele sale fapte. Astfel, privind cu alți ochi, rezolvă cazul. Pare simplu, dar toată acea întorsătură de o sută optzeci de grade s-ar fi putut evita dacă orgoliul ei nu ar fi fost jignit de mândria lui.


              



Comentarii

  1. Foarte captivant, intr-adevar, fara spoilere, schitata sumar, dar nu prea putin, as spune ca este un continut echilibrat. Imi place cel mai mult fraza ,,Orgoliul ei si mândria lui sunt factorii ce-i atrag pe cei doi", mi se pare un mod foarte sugestiv de a ilustra chimia dintre doi oameni si sunt sigura ca o sa ma apuc de carte numai ca sa vad caracterul adevarat lui Darcy, dincolo de aparente. Thumbs up! Fie ca postarea ta sa aiba cat mai multe comentarii :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru parere. Fie ca personalitatea domnului Darcy si relatia dintre acest domn si Lizzy sa te surprinda. Lectura placuta!😉

      Ștergere
  2. Mi se pare ca ai avut un eseu frumos si bine structurat. Cartea a avut o problematica interesanta si cred ca ai reușit sa o surprinzi foarte bine. Pe mine m-ai convins sa citesc cartea!
    P.S. Îmi plac pozele !🙂

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt încântată să aflu că te.am convins. Problematica , cum ai spus şi tu , este destul de interesantă şi încurcată ceea ce te va face să parcurgi cât mai repede continutul romanului.

      Ștergere
  3. Un eseu frumos despre o carte frumoasa. Ai reușit sa te ridici deasupra unui roman scris cu doua secole in urma scriind din perspectiva unei adolescente de 14 ani din secolul XXI despre trăirile, emoțiile și controversele prin care trece o tânăra din secolul al XIX-lea. Bravo!
    P.S.: Bafta la multe comentarii in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri si sper ca te.am convins sa citesti acest roman.

      Ștergere
  4. E ceea ce ma asteptam de la tine, Ana. Un continut bine structurat si gandit. Daca ai fi trait in secolul al XIX-lea, cred ca ai fi, din punctul meu de vedere, exact ca Elizabeth, isteata si descurcareata, nerespectand principiile ce definesc acea perioada. Se vede ca aceasta carte te-a impresionat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca ma cunosti destul de bine, Serban. Multumesc pentru comentariul tau si pentru aprecieri.

      Ștergere
  5. Citind prezentare ta mă motivează sa fac rost de carte și să mă apuc de citit cât mai curând.Abia aștept să descopăr unde duce tachinarea dintre domnul Darcy și domnișoara Bennet și, totodată să descopăr obiceiurile și frumusețile acelei epoci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa vad ca ti.am trezit interesul pentru cartea lui Jane Austen.

      Ștergere
  6. Cartea prezentata de tine pare interesanta. Caracterul domnului Darcy va ramane un mister pentru mine , dar nu pentru mult timp. Ma voi apuca cat de curand de cartea aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  7. E o prezentare a cărții foarte succinta. Îmi place cum ai cumpărat povestea unei adolescente ce se îndrăgostește de Darcy cu un roman polițist. Deci este o prezentare buna ce merita mult mai mult decât 14 comentarii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru parere! Apreciez ca iti place asemanarea dintre acest roman de dragoste cu unul politist.

      Ștergere
  8. Ce te-a atras cel mai mult la aceasta carte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Relatia dintre domnul Darcy si Elizabeth. Comparativ cu celelalte romane de acest fel pe care le.am citit , legatura lor e extrem de diferita deoarece ei prefera sa se cunoasca inaite sa dezvolte anumite sentimente.

      Ștergere
  9. Mulțumită postării tale m-am apucat de carte. E grozava! Ești foarte convingătoare.

    RăspundețiȘtergere
  10. O postare frumoasa, bine structurata și provocatoare

    RăspundețiȘtergere
  11. Postarea e interesantă, provocatoare și bine structurata. Mi-a plăcut perspectiva ta de a privi lucrurile. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  12. O postare îndrăzneața și bine structurata. Cred ca voi citi cartea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu m-am gândit niciodată ca un clasic ar putea fi privit drept un roman polițist. Ideea ta originala chiar mi-a stârnit interesul. Mi-ar plăcea sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciez ca ti.a placut ideea mea. Sper sa te apuci de carte si sa.i descoperi misterele!

      Ștergere
  14. Textul a fost concis, cu un rezumat care a fost foarte informativ si interesant, dar cu siguranta mai era loc de mai multe pareri personale asupra cartii! Pozele tale mi-au adus un 'vintage vibe' si chiar mi-au dat o senzatie de liniste, placuta, cand ma uitam la ele. Felicitari! x

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ioana Pârvulescu - ,,Inocenții” (Sabina Iacoban)

Sharon M. Draper – „Din capul meu”, de Bogdan Rusu

„Origini",de Dan Brown - Cezara Zaharia