„Origini",de Dan Brown - Cezara Zaharia



       Origini

                        Dan Brown
          

-gândit și scris de  Cezara Zaharia-



Poate că pentru unii o carte nu este de ajuns să le zdruncine principiile, mai ales dacă nici un om chiar specializat nu poate să o facă. Fie că principiile respective sunt atât de adânc implementate în capul lor sau poate că nu sunt, dar sunt atât de comune, încât credința în ele e involuntară ori, negăsind o altă explicație, aleg să creadă în ceva pentru că altă soluție posibilă nu există.

Ca să lămuresc lucrurile, Dan Brown însuși spunea că:
,,Orice este posibil. Imposibilul doar durează mai mult.”

Așa că te întreb pe tine, ce ți se pare imposibil?
Să zboare porcii?
Să poți muta obiecte cu forța minții?
Să ai casa bântuită de fantome?
Să poți comunica doar cu gândul?

Cred că oricine poate construi așa o listă oricând. Și este și infinită, pe lângă asta. De ce e infinită? Pentru că avem principii, deoarece credem în ceva.

Credința, acesta este cuvântul cheie al întregii cărți. Și am descoperit cu amuzament ce ironie mare este asta.

Creierul este un mecanism extraordinar, pe bune. Exemple din istorie sunt o mulțime (luați efectul Placebo, link aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Placebo). Dacă vrem să credem ceva cu adevărat, o putem crede cu întregul nostru corp și suflet, cu toată ființa noastră, deoarece creierul are o putere nemăsurată asupra corpului nostru. Un lucru interesant despre creier este spus în carte: creierul vrea ordine si numai ordine. Până și cea mai mică imperfecțiune îl deranjează la culme, chiar dacă omul nu o realizează. Prin urmare, dacă omul, respectiv creierul nu reușește să găsească un răspuns la o întrebare, creează însuși unul, ca să se poată ,,odihni”. Dan Brown consideră că așa a făcut creierul și în legătură cu originile noastre.

Acum, spun: când te gândești la crearea omului pe Pământ, ce îți vine în minte?

Am înțeles că există două categorii de oameni, cu principii foarte bine definite, care se gândesc fie la Dumnezeu, fie la știință și a doua categorie de oameni, care văd în fața ochilor dezordine, dezordine.

Eu mă situez în a doua categorie, ca mulți alții, pentru că nu aș putea răspunde nici una, nici alta. Am pornit în călătoria spre Origini cu principii pe jumătate formate și am ieșit cu principii care se bat cap în cap. Nu mi-a dăunat deloc citirea ei, ci m-a făcut mai realistă, așa că ideea principală a cărții nu mi-a destrămat principiile atât de tare, ci doar a întărit altele.

Învelită în forma unor întâmplări de roman polițist, care mie, cititoare de Dan Brown, nu mi s-au părut la fel de provocatoare ca cele din Codul lui Da Vinci sau Îngeri si Demoni, Origini are ca drept eveniment principal descoperirea pe care a făcut-o un anume Edmond Kirsch, despre care se spune că ,,Nu ne va zgâlțâi principiile fundamentale. Ni le va zdrobi”. Până acum am încercat să captez atenția cititorilor și să îi fac să parcurgă acest roman, dar chiar trebuie să spun: Edmond este ucis, iar descoperirea sa poate rămâne îngropată pentru totdeauna.

Asta este cumva intriga cărții, iar profesorul Langdon (personajul principal și în restul cărților lui Dan Brown) rămâne cu marea responsabilitate de a găsi o cale să facă informația publică cât mai repede posibil.

Poate restul nu contează așa mult: Langdon fuge cu viitoarea regină a Spaniei, doi dintre cei mai mari lideri religioși sunt uciși, un anumit anonim postează informații private de ale regalității, se dezvăluie implicarea unei biserici palmariene, iar regele Spaniei, aflat pe patul de moarte, dezvăluie că este homosexual (și nu e tot, pentru cei care mai vor să parcurgă cartea).

Un șir lung de întâmplări interesante, dar care mi se pare că doar au încercat să distragă atenția cititorului de la subiectul principal, care a stârnit atât de multă curiozitate, și anume descoperirea în sine.

Așa că până în momentul în care s-a ajuns să se dezvăluie descoperirea, s-a adunat foarte multă tensiune, și in lumea personajelor, dar și în lumea reală, în mâinile mele. Ce-i drept, am prețuit momentele acelea, pentru că am simțit că toată lumea s-a oprit să asculte. Eu eram alături de toate personajele. Și brusc, toți respiram la unison. Se crease o legătura între carte și realitate.

Următoarele 80 de pagini. Uimitoare. Revoluționare. De neuitat.
De unde venim? Încotro ne îndreptăm?

Răspunsul lui Kirsch la două dintre întrebările pe care omenirea și le-a pus atâta vreme este, se poate zice, tipic unui ateu declarat. De unde venim? Din materie și  intervenția lui Dumnezeu nu a fost deloc necesară. Unde ne îndreptam? Spre o generație de roboți.

Sunt de acord că sunt câțiva factori ce fac descoperirea să își piardă din valoare.  Kirsch este ateu, așadar normal că rezultatele aveau să fie în favoarea lui. Acțiunea se petrece în carte, iar nimic din ce se întâmplă acolo nu e real și nu ar trebui să aibă efect asupra noastră. Nimeni nu are probele necesare ca să dovedească teoriile astea.

Însa o întrebare rămâne totuși valabilă:
,,Ce-ar fi dacă?”

Poate întrebarea asta este lucrul cel mai important care mi-a rămas dupa ce am citit cartea. Dorința omului de afla, dorința creierului de a regăsi ordinea și dorința omenirii de a înțelege unul dintre cele mai misterioase lucruri în legătură cu viața pe Pământ este destulă pentru a fi dispuși să găsim o singură soluție valabilă?

Cum ar fi dacă ar fi real? Dacă, într-adevăr, credința e la sfârșit? Dacă știința este modalitatea prin care putem răspunde la multe alte întrebări ale lumii? Origini iți poate revoluționa lumea, dar doar dacă hotărăști să o ,,savurezi” bine de tot.

Teoriile enunțate pot suna foarte puțin probabil, dar cartea vine cu multe explicații. Cam toate de care ai nevoie. Dan Brown este un om studiat care a răspândit cu ajutorul cărților lui foarte multe teorii în legătură cu umanitatea și oricine ar trebui să fie deschis să o asculte și pe aceasta.

Așa că ce se întâmplă atunci când termini Origini? Poți să crezi în teorie sau să aștepți să fie demonstrată.

O carte foarte bună. Abordează atât de multe teme, printre care conflictul religios, dar și conflictul religie-știință, discută tema inteligenței artificiale, se folosește de artă și simbolism pentru a crea indicii provocatoare, urmărește evoluția psihologică a personajelor și propune o rezolvare la poate cea mai mare problematică a umanității.

Recomand. De citit pentru oricine care este dispus să audă o complet altă percepție asupra lumii.

(pentru o încheiere enigmatică ce arată cum se pot contrazice știința și religia: tapetul din camera
 mea cu Crearea lui Adam ,,veghind” asupra cărții Origini)


Comentarii

  1. Este foarte frumos si impresionant. Imi place foarte mult faptul ca tu nu ne-ai dezvaluit "cartea", ci doar ne-ai prezentat exteriorul ei, interiorul fiind unul pe care noi trebuie sa-l aflam prin lecturarea acesteia. Un alt lucru remarcabil pe care l-ai facut este acela ca la cateva randuri ai pus si o intrebare care m-a facut sa vreau sa citesc in continuare articolul. Se vede ca te-ai straduit mult si bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut postarea,dar si ca ai considerat ca nu sunt prea multe spoilere(eu as zice ca sunt :))).Merci din nou pentru o prima parere excelenta

      Ștergere
  2. Mi se pare foarte bine structurat comentariul tău. Aceasta carte se pare ca atinge niște subiecte foarte delicate al existentei, întrebări pe care fiecare dintre noi și le-a pus măcar o data dar niciunul nu găsea rezolvarea. Problema pe care o dezbate cartea pare precum o problema frumoasa de matematica: avem enunțul iar noi trebuie sa aplicam mai multe teoreme pentru a găsi răspunsul. In fine, îmi place mult percepția ta despre carte și cartea in sine și chiar m-ai convins sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-am mai spus ca imi place mult ce ai spus si cum ai spus.Metafora cu matematica m-a "uns la suflet".Glumesc.Multumesc ca ti-ai luat din timpul tau ca sa scrii.

      Ștergere
  3. Mi se pare foarte bine structurat comentariul tău. Aceasta carte se pare ca atinge niște subiecte foarte delicate al existentei, întrebări pe care fiecare dintre noi și le-a pus măcar o data dar niciunul nu găsea rezolvarea. Problema pe care o dezbate cartea pare precum o problema frumoasa de matematica: avem enunțul iar noi trebuie sa aplicam mai multe teoreme pentru a găsi răspunsul. In fine, îmi place mult percepția ta despre carte și cartea in sine și chiar m-ai convins sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este interesanta descrierea ta... Nu mi-ai dat nici multe detalii din carte, dar totuși au fost suficiente cât sa îmi trezească interesul. Cu siguranță voi achiziționa cartea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut,dar si ca mi-am atins scopul.Multumesc pentru o recenzie la obiect.

      Ștergere
  5. O recenzie foarte bine gândită si capabilă să stârnească interesul oricui isi doreste un exercițiu de gândire cu privire la originile umanității.
    Ai transmis un nivel exact de informații "din interior" încât să facă din "Origini" o carte care trebuie citita.
    Se vede ca ai pus foarte multă pasiune în lecturarea acestei cărți și totuși ai păstrat un aer imparțial in recenzie.
    Pe mine unul m-ai convins si cred ca fiecare dintre noi are nevoie de o evadare intr-o lume unde sunt posibile anumite teorii ce in lumea reala inca nu pot fi dovedite...inca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciez super mult ce ai scris si cum ai scris,tot comentariul e fluent si se potriveste in tema "Origini".Multumesc din nou.

      Ștergere
  6. O postare bine structurata cu foarte multe idei originale.Ai captat cu siguranta atentia cititorului,ai stiut sa pui intrebarile potrivite si ai raspuns pe masura.Toate ideile s-au legat foarte bine,creand o prezentare coerenta si interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult pentru o recenzie bine gandita si asezata.Ma bucur ca ti-a placut cum am scris.

      Ștergere
  7. Se spune ca exista trei categorii de oameni : oameni care nu isi dau seama ca se intampla lucruri in jurul lor, oameni care vad ca se intampla lucruri in jurul lor insa nu au forta sa fie parte a lor si oameni care fac sa se intample lucruri. Personajele acestui autor, insa si tu prin acest comentariu faceti sa se intample lucruri. Nu te opri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a placut mult ideea ta si zic ca se potriveste si cu ce am avut eu de spus.Apreciez!

      Ștergere
  8. Modul tau de a prezenta aceasta carte este foarte interesant. Ne oferi doar mici detalii pentru a ne provoca sa descoperim intregul din care fac parte. Subiectul romanului pare foarte intrigant si controversat , iar prezentarea ta il face si mai special. M-ai convins sa o citesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci pentru un alt review bun,ma bucur ca ti-a placut ce am scris,dar si ca te-am convins.Multumesc din nou.

      Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu sunt fan Dan Brown, dar comentariul tău a fost interesant, bine structurat și mai ales provocator(foarte provocator)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru insiruirea de calitati a postarii mele.Ma bucur ca ti-a placut.

      Ștergere
  11. Mi se pare o analiză bine construită şi concepută, dar în timp ce citeam, anumite aprecieri pe care le-ai făcut în legătură cu romanul m-au făcut să îmi pun nişte întrebări. Printre acestea se numără şi: "De ce orice e posibil in limita oamenilor ? Nu asta ne diferențiază de Cel care ne-a creat?" ,
    "De ce te situezi în a doua categorie, mai precis de ce nu poți răspunde la niciuna dintre întrebări? Dacă trebuie sa cauți mai adânc, să îți analizezi mai bine principiile si să încerci să sapi mai adânc în tine ca să creezi ordine?" sau "Cum erai in relația cu personajele în in momentul în care s-a creat legătura aceea între lumea ta si lumea cărții. Te-ai identificat cu un personaj, intrând în pielea lui, sau ai fost un soi de păpuşar care controla personajele după un scenariu anume, dar care le dădea propria lui amprentă?" În orice caz, mi-a făcut plăcere să citesc recenzia ta şi sper că ți-am trezit interesul să răspunzi la acest comentariu. Really nice one! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa incep cu prima ta intrebare, "de ce e totul posibil in limita oamenilor?". Eu o sa incerc sa iti raspund cat mai sincer si sper sa nimeresc sensul intrebarii cat mai bine. Asa cum spuneam, creierul e un mecanism deosebit de puternic si inteligent si ne controleaza prin toate mijloacele in care poate (si nu ma refer in sensul rau). Poate tocmai acesta este motivul pentru care omul este atat de dispus sa asculte atat de constient, cat si de subconstient. In "Origini" tocmai evolutia omului este o parte importanta a ipotezei enuntate, atat pe plan fizic, psihic, dar si psihologic. Tot comform acestei teorii omul este din ce in ce mai aproape de contopirea cu robotii, care, dupa cum stim, ar trebui sa aiba toate calitatile pe care le are omul, dar niciun defect. Inseamma apropierea de perfectiune apropierea de cel care ne creat? As spune ca este, suntem niste fiinte complexe, ne diferentiem prin partea noastra umana, capabila sa fie sensibila si inteligenta, dar si sa greseasca. Prezentand ipoteza care inclina spre disparitia lui Dumnezeu si aparitia omului perfect pastreaza un echilibru al lumii, intr-un mod in care poate societatea actuala nu il poate. Acum, pe care varianta o prefer, chiar nu stiu, pentru ca am trait doar cu una singura.

      Ștergere
    2. Revenind la a doua ta intrebare, de ce nu imi pun principiile in ordine ca sa pot gasi raspunsul meu la toate teoriile astea? Consider ca am inceput deja sa aflu prea multe puncte de vedere in legatura cu problema asta ca sa mai pot gasi un singur raspuns. Sunt om si sunt ifluentabila, societatea insasi ma modeleaza. Si da, mai am principii, chiar si in situatia asta, doar ca sunt de mijloc. Nu pot renunta la ideea disparitiei complete ale lui Dumnezeu, dar nici nu pot crede ca stiinta nu are niciun amestec in toata povestea asta. De asta prefer sa nu aleg o singura perceptie asupra creatiei, deoarece, ca si in situatia relatiilor intre oameni, nu exista o singura varianta a unei povesti.

      Ștergere
  12. Si nu in ultimul rand, relatia mea cu personajele. Nu am fost deosebit de atasata de personaje, mai putin de profesorul Langdon, pentru care respectul si atentia mea a ramas la fel. Ideea e ca, citind cartea, am uitat complet ca eu nu traiesc un lumea aceea (inca). Am ascultat ce a avut Edmond Kirsch de spus pana la final, crezand ca lumea lor revolutionata e la fel cu a mea. Ma simteam doar ca un om printre alte milioane care aflau descoperirea in acel moment. De asta mi-a placut (si nu, pentru ca a venit momentul in care am realizat ca nu traiesc in lumea aceea :)).
    Iti multumesc ca m-ai provocat sa ma gandesc mai bine si sa scriu alte 3 mini postari pe tema aceasta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte interesant si bine structurat! Romanele aanterioare de Dan Brown sunt la fel de atractive precum ascesta?

      Ștergere
    2. Cele mentionate de mine in text sunt,ba chiar de 10 ori mai interesante.Mai are si 3 romane bune,dar nu asa de bune.In orice caz,le recomand si pe acelea.

      Ștergere
  13. Foarte frumos! M-a captivat de la primul pana la ultimul cuvânt! Ai reușit sa “interacționezi “ cu cititorii prin forma pe care ai dat-o discursului ,iar întrebările pe care ni le-ai adresat chiar m-au făcut sa meditez supra subiectului. Mie mi-a plăcut si sunt sigura ca voi citi cartea!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci mult de tot.Apreciez parerea ta si ma bucur ca ti-a placut.

      Ștergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos începutul "-gândit și scris de Cezara Zaharia-":)).
      Nu am citit nimic de Dan Brown , dar trebuie sa recunosc ca mi-ai stârnit interesul.
      Ideile au fost structurate bine ,iar modul în care ai punctat informații cruciale cu ajutorul întrebărilor a fost mai mult decat inteligent.
      Bravo!

      Ștergere
    2. Iti multumesc pentru o opinie pozitiva si pentru un comentariu bun.Ma bucur ca ti-a placut si ca in sfarsit ai postat.

      Ștergere
  15. Mi se pare ca ai facut o prezentare foarte buna a cartii. Faptul ca ai pus intrebari intriga cititorul ,iar temele abordate in carte sunt foarte controversate (religia ,ştiința,trecut sau viitor si gândirea omului),dar tu le-ai valorificat ,acest lucru intrigand mai mult cititorul.
    Pe mine m-ai convins sa citesc cartea prin modul tau de a o prezenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut ce am scris si cum as scris si abia astept sa aud parerea ta despre carte!

      Ștergere
  16. Nu am citit nimic de Dan Brown, dar dupa prezentarea pe care ai facut-o cartii chiar mi-ai starnit curiozitatea cat sa merg in momentul acesta la biblioteca si sa imi iau cartea! Ce mi-a placut cel mai mult la postarea ta, este ca nu ai dezvaluit foarte multe despre carte si ai reusit sa aduci foarte multe intrebari la care, mai mult sau mai putin, ai raspuns, asa incat sa incercam sa raspundem la ele noi insine. Pozele pe care le-ai facut sunt, pe departe, cele mai bune fotografii pe care le-am vazut de cand am inceput sa scriem pe blog. Bravo! x

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ioana Pârvulescu - ,,Inocenții” (Sabina Iacoban)

Sharon M. Draper – „Din capul meu”, de Bogdan Rusu