,,1984" - de George Orwell - gândit şi scris de Andrei Spoială


    Poate chiar cea mai cunoscută viziune distopică a lumii viitorului, romanul reprezintă imaginea apocaliptică a unei Londre din perioada de după revoluţie, sediul unui regim totalitar în care orice logică pare a fi fost abolită fără ca nimeni să-şi fi dat seama.
                                                               “RĂZBOIUL ESTE PACE
                                                                LIBERTATEA ESTE SCLAVIE
                                                                IGNORANŢA ESTE PUTERE”
    Aşa era caracterizată societatea de atunci, la fel fiind şi mentalitatea cetăţenilor acesteia, iar ceea ce o să vi se pară curios, dacă veţi citi, este că niciunul nu pare să fie afectat de acest stil de viaţă sau să aibă suspiciuni ,cu toate că: oamenii dispăreau şi nu se mai întorceau, fără ca nimeni să-şi dea seama, nu existau documente de înainte de revoluţie sau nu ştia nimeni de ele,se făceau schimbări radicale iar nimeni nu observa diferenţele,orice greşeală putând fi corectată, etc.

    
         Însă, uneori să respecţi o astfel de societate se poate dovedi a fi dificil atunci când ai opersonalitate puternică ,fiind mereu interesat să aflii lucruri noi, când îţi place să analizezi îndeaproape fiecare amănunt al lumii din jur, fără să-ţi fie ruşine să îţi exteriorizezi raţionamentele şi modul de a gândi. Dar, când societatea şi cei de la putere nu mai acţionează spre binele tuturor, ci spre binele unui grup restrâns de oameni care se cred superiori(“Cine controlează trecutul controleaza viitorul;Cine controleaza prezentul controleaza trecutul.”) , atunci când ea e controlată ,verificată permanent şi puricată de orice lucru sau acţiune care iese în evidenţă, atunci ai probleme,iar dacă te ascunzi tot timpul, uiţi cum mai este să fii liber. Şi dacă nu mai ştii ce ascunzi, cum ai putea sa te ascunzi la nesfârşit? Are vreun rost să fii împotrivă şi să afli adevărul asumându-ţi nişte riscuri uriaşe ? Sau este doar o încăpăşânare ,ba poate,o curiozitate asiupra careia nu trebuie să insişti a tipului de cetăţean delicvent în gânduri? Sunt de părere că asta scoate cartea în evidenţă prin atitudinea personajului principal ,aceste însuşiri fiindu-i lui atribuite!
    Asadar, acest roman este unul politic scris în trecut faţă de perioada care este descrisă , în acesta prezentăndu-se o parte din viaţa personajului principal ,Winston Smith ,care este un funcţionar în Departamentul de Înregistrari al Ministerului Adevărului, iar sarcina lui este de a rescrie documente istorice, astfel încât sa se potriveasca în mod constant cu schimbările cerute de singurul partid existent.
    Poate acest fapt reprezintă una dintre cauzele suspiciunilor sale? Posibil,dar cu siguranţă sunt şi alte lucruri care îl intrigă. Curiozitatea ,acesta este cuvântul care îl deosebeşte de ceilalţi,sau ,aşa credeam pană când am citit şi am aflat de ce erau ceilalţi oameni ,,evaporaţi”. Cu toate acestea ,chiar dacă face eforturi mari de a afla adevărul şi are un ajutor ,este prins de Poliţia Gândirii .Trecând sirect la final, mi s-a părut total surprinzător şi neaşteptat,într-un cu totul diferit de celelalte cărţi,făcand-o într-adevăr originală prin ilustrarea puterii absolute a acestei societăţi totalitare ,deoarece, la final Winston rămâne prieten cu cel pe care l-a urât, fără să fie forţat să facă asta .
    Dacă vrei să vezi o societate total diferită şi o percepţie diferită asupra lumii, citeşte cartea!

Comentarii

  1. Foarte interesant! Alegerea cartii este indrazneata caci intr-adevar, dupa cum ai spus si tu, este un roman diferit de societatea noastra. Cred ca ai punctat niste idei foarte importante desi puteai dezvolta mai mult descrierea cartii, a actiunii propriu-zise.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din perspectiva omului care a citit cartea cu atentie, ti se pare ca lumea pe care o creeaza Orwell este una ce poate fi asemanata unor regimuri trecute sau poate viitoare?Mai ales, cum ti s-a parut sa il vezi pe acest om cu personalitate puternica si cu o gandire realista cedand in fata regimului si a regulilor sale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca la asta se gandea George Orwell cand a scris cartea si cred ca el avea o altfel de gandire ,poate influentata de vremurile in care traia .Mie mi se pare aproape imposibil sa existe un astfel de regim astazi dar cred ca in trecut a existat .

      Ștergere
  3. Parerea mea este ca aproape tot ce ai scris a fost foarte bine.Subiectul cartii este unul destul de interesant si cred ca este o descriere buna

    RăspundețiȘtergere
  4. Un eseu interesant si captivant. Cred ca ai surprins foarte bine societatea descrisa in 1984 , o societate care desi nu respecta aproape deloc drepturile oamenilor este considerata perfecta de catre acestia. De asemenea , faptul ca personajul principal devine ce nu dorea sa fie ,este un cliseu care se intampla foarte des intr.un regim totalitar. Cred ca esenta cartii a fost bine evidentiata. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta mai ales deoarece ai descris perfect subiectul cărţii iar universul romanului prezintă perfect societatea totalitară dar într-o mică proporţie şi pe cea capitalistă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din prezentarea ta, am inteles ca "1984" pare o carte grea de digerat, dar interesanta. Mi-a placut felul in care ti-ai structurat materialul si chiar m-ai surprins intr-un fel bun. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. 1984 este o carte foarte interesanta pe care am si citit-o. Cartea mi se pare ca se potriveste intr-o proportie foarte mare cu lumea contemporana si mi-a placut felul in care ai prezentat cartea.
    ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca ai inteles daca ai citit tu cartea,insa sunt fericit ca ti s-a parut interesanta recrnzia mea!

      Ștergere
  9. Mi-a plăcut prezentare ta. A fost complexă și bine structurata.Am mai auzit lucruri despre cartea aceasta, dar nu m-am gândit niciodata sa ma apuc de ea, dar, dupa ce ți-am citit postarea, cred ca am sa incep sa o citesc. As fi apreciat daca ti-ai fi exprimat opinia despre această carte mai clar. Am o intrebare pentru tine: Ce diferente/asemănări sunt intre anul prezentat in carte si cel care chiar a existat (adica 1984)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine ca ambreusit sa te conving sa citesti cartea si nu cunosc asa de bine anul 1984 ca sa o pot asemana,insa m ai facut curios si chiar o sa caut!

      Ștergere
  10. Imi place ca ai ales o carte cu adevarat interesanta care m-a impresionat si pe mine. "1984" poate fi vazuta ca o carte de referinta, multe aspecte din ea putand fi regasite si in lumea contemporana. Apreciez si felul in care ai structurat articolul. Ti-as recomnda sa citesti si "Ferma animalelor" tot de George Orwell.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ioana Pârvulescu - ,,Inocenții” (Sabina Iacoban)

Sharon M. Draper – „Din capul meu”, de Bogdan Rusu

,,Wolf Hollow” - Lauren Wolk