„Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August”, de Claire North - Ana Epure


„Se spune că există  trei faze în existenţa  acelora dintre noi care ne ducem vieţile în cerc: Respingerea, Explorarea şi Acceptarea!”
    Cum ar fii să îţi trăieşti viaţa la nesfârşit? Să mori și să te renaşti în acelaşi loc, în aceleaşi condiţii cu aceeaşi părinţi şi cu amintirile din viețile anterioare intacte? Cum ar fii să poţi avea parte de o a doua șansă pentru a putea îndrepta o greșeală pe care ai făcut-o sau pentru a-ţi putea trăi mereu altfel viaţa? Ar fi un blestem sau un dar?  Însă pentru eroul cărții „Primele  cincisprezece vieţi ale lui Harry August’’, de Claire North toate acestea sunt un chin şi încearcă să îşi accepte destinul. De ce sunt toate acestea un chin pentru Harry?  El trebuie să suporte drama participării la Al Doilea Război Mondial, moartea mamei lui biologice, indiferenţa tatălui biologic şi a rudelor lui, moartea mamei lui adoptive când el are 8 ani, ascunderea secretului ca este un kalachakra de toate persoanele dragi din viaţa lui, el trebuie să trăiască asta în fiecare viaţa la nesfârşit.

    Harry August s-a născut în ziua Anului Nou din 1919, în toaleta gării din Berwick-upon-Tweed, iar mama lui, Elizabeth Ladmill, a murit imediat după ce i-a dat viață. El este fiul nelegitim al lui Rory Edmond Hulne, rezultat ca urmare a unui abuz sexual, el ajunge să fie crescut de familia August, care lucrează pentru familia Hulne.  El îşi trăieşte prima viaţă neştiind ca este adoptat. Abia în a doua viaţă, când realizează că se află în toaleta unei gări și lângă el nu se aflau soții August ci alte persoane, realizează că se născuse din nou și că mama lui biologică murise.Toate aceste îl bulversează ajungând la un azil. În a treia viață începe să caute informații depre ce este neînregulă cu el. Harry este un băiat special, el este un Kalachakra.
    Kalachakra sunt membreii grupului Cronos cei care își trăiesc și renasc din nou și din nou în același loc și la aceeași data. Un kalachakra apare la o jumătate de milion de persoane. Singurul mod de a ucide unul este de ai afla punctual de origine: data nașterii, locul și părinții și astfel se poate opri nașterea lui, iar acela va dispărea.
    Totul este monoton pâna la mijlocul cărții când Harry se află pe patul de spital pregatit să moară din nou și în salonul său  intră o fata de 7 ani care îi spune că lumea se sfârșește mult prea repede decât ar trebui iar el este singurul care poate să impiedie acest lucru. Totul depinde de el! De ce este Harry mai special decât restul? Pe lângă faptul că este Kalachakra. Cu ce este el mai special decat restul Kalachakrilor?  Va reusi el să îl găsească pe cel care vrea să distrugă planeta?
    „Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August” de Claire North este o carte interesantă, provocatoare şi plină de suspans care ne arată că și cele mai mici schimbări din trecut pot schimba complet viitorul. Astfel realizăm că toate evenimentele, problemele și întâmplările  neplăcute din trecut ne influentează viitorul și pe noi iar dacă vrem să schimbam ceva din trecut, viitorul nostru se poate schimba radical.


 

Comentarii

  1. Ai scris frumos! Chiar m-ai făcut curios de carte! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Trairea aceleiasi vieti la nesfarsit poate fi o metafora pentru ciclul monoton ce defineste existenta umana, caracterizata indiferent de loc, spatiu, sau persoana de aceleasi suferinte,fericiri si rutine.In poemul lui Robert Brown, "The Road Not Taken" poetul zugraveste neinsemnatatea deciziilor pe care le luam, viata noastra ramane aceeasi indiferent de acestea. La baza budismului sta incercarea omului de a se elibera de forma sa fizica, aceasta poveste repetabila, evocata in religia lor prin credinta in reincaranare.
    Un concept interesant de personaj ^-^

    RăspundețiȘtergere
  3. Și mie mi-ar plăcea sa trăiesc la nesfârșit. Cartea pare sa pornească de la o tema interesanta și Mi-ar plăcea sa o citesc. Postarea ta e interesanta și ți-ai structurat frumos ideile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a plăcut prezentarea ta,chiar m-ai convins sa citesc cartea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Un articol foarte interesant care mi-a plăcut.Mi se pare că ai făcut o treabă foarte buna prezentând cartea

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos articolul! Mi-ai stârnit interesul in a citi cartea. Un lucru nu am înțeles...Harry traieste intr-o buclă si de fiecare dată când se renaște, acesta isi traieste noua viață exact la fel cum a facut si in celelalte ?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ioana Pârvulescu - ,,Inocenții” (Sabina Iacoban)

Sharon M. Draper – „Din capul meu”, de Bogdan Rusu

,,Wolf Hollow” - Lauren Wolk